Dansen in Johannesburg

Bijgewerkt op: 5 jan.

Leer me kennen als persoon en coach. Soms met een leuk, gek of spannend verhaal. Deze keer het verhaal over "Dansende mensen in Johannesburg!"

Het is 2010 als ik voor mijn werk in Zuid-Afrika ben. Ik ga het WK voetbal fotograferen en ik verblijf in Benoni, een buitenstadje van Johannesburg.

Het WK voetbal staat inmiddels echt voor de deur als ik een training van Oranje bezoek op de campus van Wits University. In een lekker zonnetje zie ik vanaf de tribune hoe Oranje onder leiding van Bert van Marwijk zijn training afwerkt. Ik maak wat beeld van een dollende Nigel de Jong en zet deze even later bij Orange Pictures op de beeldbank. Morgen zal de officiële start van het WK voetbal zijn in het grote Soccer City Stadion van Johannesburg. Maar als ik terug rijd vanuit de Wits University door de grote rommelige stad word ik aangenaam verrast.


Johannesburg is een chaotische stad met vooral heel veel door elkaar rijdende en toeterende auto’s. In Zuid-Afrika rijden ze links, maar dat ben ik inmiddels gewend en vind het zelfs fijn rijden. In de stad is het gewoon opletten op eigenlijk alles. Mijn auto zit op slot omdat de veiligheid niet geweldig is. Zeker in de arme buurten is het belangrijk om altijd “in beweging” te blijven om zo de kans op een overval te weren.

Maar nu liep alles anders. Als ik midden in het drukke centrum zit komen vanuit alle hoeken en gaten feestende Zuid-Afrikanen blank en zwart door de straten gelopen.

Toeterend op hun vuvuzela’s, zingend en dansend lopen ze dwars door het drukke verkeer om op deze manier de start van het WK in hun land te vieren. Ook laten de Afrikaners zo zien dat ze met het hele volk achter Bafana Bafana staan. Het mooie van deze spontane feestactie is dat het verdeelde Afrika nu even als een geheel is. Allemaal samen achter het team. Even geen verschil tussen blank & zwart of tussen rijk & arm. Nee, Zuid- Afrika is nu even 1!

Ik voel me enthousiast worden, waar ik eerst de spanning voelde van wat er nu daadwerkelijk gebeurde heb ik nu bijna de neiging om mijn auto uit te stappen en mee te gaan in de feest vreugde. De Afrikaners steken me aan en het voelt als een erg bijzonder moment. Want gezien de verdeeldheid en de vroegere apartheid die eigenlijk nog steeds op de loer ligt is dit een ook echt een bijzonder moment. Een groots moment voor een prachtig land welke pas 1 keer eerder in het verleden heeft plaats gevonden. Toen waren ze wereld kampioen rugby geworden onder president Nelson Mandela die een eenheid wilde maken van het land na zelf lang in gevangenschap te hebben geleefd. Waar de feeststemming nu eindigt weet ik nog niet, dat gaan we de komende weken beleven. Morgen begint Bafana Bafana in Johannesburg tegen Mexico, het belooft een groot spektakel te worden!!


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven