top of page

Hoe goed ken jij jezelf? Leer jezelf kennen!Hoe goed ken ik mezelf? Dit is een hele belangrijke vraag? Er zijn veel mensen die zichzelf misschien nog niet zo goed kennen als dat ze denken. De makkelijkste voorbeelden zijn je werk en relatie. Hoe gelukkig ben je daar? En vooral waarom? En als je niet gelukkig bent, waarom dan niet?

Vaak zit je op de verkeerde plek. Je basisbehoeften en je competenties zijn niet in balans.

Dit kan verschillende oorzaken hebben.


Er zijn zes basisbehoeften die voor iedereen belangrijk zijn. De grote vraag is echter hoe belangrijk is welke basisbehoefte voor jou? Je kunt voor jezelf al antwoorden geven op de vragen hieronder.

Eén basisbehoefte is lichamelijk welzijn. Hoe belangrijk is het voor je om fit te zijn. Dit is direct een hele belangrijke. Fit zijn houd namelijk in dat je meer energie hebt en daarmee ook meer aankunt. Door voldoende te bewegen en door op je voeding te letten kun je dus meer aan. Dit heb je zelf in de hand. Dus hoe belangrijk is het voor jou om fit te zijn?


Geborgenheid. Hoe ben je opgevoed? Kom je uit een warm nest? Heb je goed contact met je ouders en/of directe naasten? Hoe is je relatie?


Sociale erkenning en status (wat beteken ik?)

Wie wil je zijn voor anderen? Wat beteken je voor je omgeving? Het is voor iedereen belangrijk om iets te betekenen voor de mensen om je heen.

Was je als kind vaak op zoek naar erkenning? Hoe voelde het als je werd afgewezen? Hoorde je erbij in de klas of was je meer op jezelf? Een leider of een volger? Hoe belangrijk is erkenning nu?


Zelfontplooiing. Hoe ontwikkel jij jezelf? Zorgt jouw ontwikkeling voor groei? Groeien is de basis van het leven. van gelukkig zijn. Alles wat aandacht krijgt zal groeien. Hoeveel aandacht geef jij jezelf om te groeien?


Persoonlijk succes. Iedereen wil graag succesvol zijn in iets. Dit kan al het denkbare zijn. Waar jij goed in bent levert succes op. Dus waarom zou je niet doen waar je goed in bent? Waarin ben je echt goed en waar zit jouw kracht? Je kunt dit gewoon aan de mensen om je heen vragen.


Zekerheden in het leven zijn absoluut een basisbehoefte. Misschien wel dé basisbehoefte! Een dak boven je hoofd. Een zeker inkomen. Je gezondheid. Dit is essentieel om niet in een overleefmodus te zitten.


Eigenlijk allemaal heel logisch als je dit zo leest. Toch zijn er veel mensen (misschien jij wel) die één of meerdere van deze basisbehoeften mist. Als je verder wilt is het belangrijk om dit eerst duidelijk te krijgen.

Daarna kun je aan de slag met je competenties. Waar ben je goed in? Waar liggen jouw kwaliteiten?


Te vaak zijn deze “aangepast” aan de verwachting wat anderen van jouw verwachten? Kortom je past je leven aan omdat je DENKT dat anderen dat beter vinden. Hier gaat het mis. In dat geval ga je niet van eigen kracht uit en doe je dus niet wat jij wilt. Het wordt “gewaardeerd” door die anderen. Alleen jij zit niet in jouw kracht. Daarom is het zo belangrijk om jezelf goed te kennen. Te weten waar jij goed in bent en te onderzoeken wat jij wilt. Door voor jezelf de vragen bij de basisbehoeftes te beantwoorden leer je jezelf al beter kennen? Daar koppel je jouw competenties aan en je leert jezelf nog beter kennen.


Volgende week geef ik mezelf bloot met al mijn antwoorden op de bovenstaande vragen! Wil je weten hoe het zit met jouw basisbehoeften en competenties? Neem dan contact op met Image Your Life!
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page