top of page

Karaoke op Halong Bay

Bijgewerkt op: 5 jan. 2022

Leer me kennen als persoon en coach. Soms met een leuk, gek of spannend verhaal. Deze keer het verhaal over de boottocht op Halong Bay,Vietnam.

Het is eind februari 2009 als we in Vietnam zijn. Inmiddels hebben we het hele land doorkruist en zitten we nu in Hanoi in het noorden van het land.

We gaan naar Halong Bay , een prachtig stuk natuur aan de kust van noord Vietnam. Met de bus worden we naar de haven gebracht, een tocht van ongeveer 4 uur door de rijstvelden en terrassen van Vietnam waar de locale bevolking nog met de bekende puntige hoedjes lopen.

Als we Halong bay aankomen is het weer grauw en grijs en is het vooral erg mistig. Geen prachtige zon met strak blauwe luchten waar we zo vurig op hoopte. We komen met een stel op de bood waar we twee dagen mee zullen moeten vertieren op de wateren van Halong. Een vreemd uitziende Vietnamees is onze reisleider. Hij doet ons denken aan “Skeletor” van de oude serie “Heman” die we vroeger als kind gezien hadden. Laten we zeggen dat de eerste indruk niet geweldig was. De combinatie van het zeer matige weer, de veelal oude mede reisgenoten en “skeletor” waren niet de gehoopte ingrediënten van deze trip. Maar we waren al vaker verrast op deze prachtige reis door zuidoost Azië dus waarom nu niet.

We varen af richting oosten, richting de grote rotsformaties die uit het water zullen steken. Duizenden zouden er moeten zijn. We zijn benieuwd en zelfs een beetje zenuwachtig of we alles wel goed kunnen zien.

Ondanks het slechte weer blijkt al snel dat we dit grootse natuurwonder goed kunnen zien en dat de boot er mooi tussendoor vaart. We komen op mooie afgelegen plekken waar de mensen echt op het water wonen op huizen die op vlotten bebouwd zijn. Zelfs scholen en winkels zijn er aanwezig om de bevolking op het water te voorzien. Het is mooi om te zien hoe de mensen hier leven. In niets vergelijkbaar met ons bestaan in het westen. Maar ze lijken meer tevreden dan wij. Als de duisternis valt zien we nog een paar handelsbootjes hun werk doen en gaat onze boot stilletjes aan opzoek naar een plek om de ankers uit te gooien en aan te leggen. Er liggen meerdere boten kunnen we vanaf het bovendek zien, maar last hebben we hier niet van.

“Skeletor” blijkt een ware entertainer. Hij heeft zijn zelf gestookte drank bij waar ik de naam niet van weet. Het enige wat ik weet is als de drank doorzichtig is en zelfgestookt dat het sterk is, heel sterk. Onze boot heeft benedendeks een klein aantal tafels, een stuk of acht waar aan we kunnen eten. Het eten is eenvoudig maar goed verzorgd en de drank van onze jolige reisleider begint bij de meesten van ons al te zorgen voor rode blosjes op de wangen. We zitten er met een stel ouderen uit Canada, een man uit Maleisië een vrouw uit Israel en nog een aantal uit verschillende landen.

Karaoke is een groot vertier in Vietnam en ook daar was aan gedacht. “Skeletor” trekt alles uit de kast en bijt het spits af met een Vietnamees nummer welke hij met zijn vrij hoge schelle stem zingt. De sfeer word steeds vrolijker en inmiddels zit het grootste deel van het reisgezelschap bij elkaar aan de tafels.

Het zijn de Canadezen die het ijs daadwerkelijk breken met hun vrolijkheid en hun gezang. Uiteraard doen wij ook mee. Ik zing o.a. Angie van de Rolling Stones. Niet goed, maar wie maalt daarom. De drank vloeit rijkelijk en de grote flessen drank van “skeletor” zijn al snel meester gemaakt door de groep. Onze reisleider genoot zelf ook volop van de vreugde op de boot. Op alle ander boten was het licht al lang uit toen ons feest nog volop doorging. Het was een mooie avond, met erg leuke mensen. De avond word besloten met een ware zonnedans op het dek wanneer ook wij stilletjes met weke benen richting bed gaan. We hebben gelachen,

heel veel gelachen iets wat we niet verwacht hadden toen we weg vaarden bij de haven van Halong.

De volgende dag worden we vroeg gewekt en met een lichte kater staan we op. We gaan nog even kanoën op het water van Halong Bay tussen de rotspunten die uit de zee omhoog toornen. Daarna varen we rustig terug in de richting van de haven. Onze hele groep op het bovendek. Genietend van Halong Bay, maar zeker ook van de zo geweldige avond die we daarvoor hadden.

Het weer was zeer matig, maar dat hebben we niet gemerkt want we hadden het toch wel naar onze zin. Als we uiteindelijk in de bus terug naar Hanoi zitten beseffen we dat we wederom iets prachtigs kunnen afvinken van onze bucketlist. Iets wat we nooit op deze manier hadden kunnen vermoeden!


12 weergaven0 opmerkingen