top of page

Wat is nu écht je motivatie?


We leven in gekke tijden. De hectische wereld draait door en we hebben te maken met een virus wat richting alle windstreken waait. En daar zit jij tussen. Je hebt goede ideeën en nu loopt alles anders dan gewenst. Je kunt terugvallen op de oude bekende gewoontes waarvan je weet hoe het is. Maakt dit je blij in deze veranderende wereld? Zou de huidige situatie nu niet juist reden zijn om nu die verandering aan te gaan? Hoe gemotiveerd ben je nu echt?

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat wil je in het leven?

  • Wat houd je tegen om dit te gaan doen?

  • Waarom houd dit je tegen?

  • Hoe gemotiveerd ben je nu écht om dingen anders te gaan doen?

  • Wat heb je er écht voor over?

Een jongetje van een jaar of tien wilde graag profvoetballer worden. Voetbal was zijn ding en hij stond dagelijks op het veld. Probleem was dat hij niet zo goed was als hij hoopte. Toch droomde hij ervan om in de grootste voetbaltempels ter wereld te staan. Wat is er nu mooier dan 80.000 mensen op de tribunes die hun helden toezingen?

Hetzelfde jongetje had nog een passie en dat was fotografie. Met de oude camera’s van zijn opa en zijn vader maakte hij zijn eerste foto’s. Hij wilde fotograaf worden! En wel sportfotograaf! Prachtige foto’s van ‘s werelds beste voetballers. Kon hij toch op het veld staan! Vastberaden begon hij aan een opleiding fotografie. Voor sportfotografie was toen echter nog geen opleiding dus dat moest hij zelf doen. Het was alleen iemand die direct op het hoogste niveau wilde beginnen en zonder ooit een foto bij een amateurwedstrijd gemaakt te hebben zocht hij contact met Pedro Salazar. De perschef van PSV. Pedro gunde het hem wel en hij mocht tussen de grote mannen langs het veld zitten. De eerste stappen naar zijn grote droom waren gezet. Zijn droom was een WK voetbal fotograferen. Het hoogste niveau. Alleen dat telt voor hem. Deze jongen had een simpel motto. “Nee heb je en ja kun je krijgen” Vanuit daar bouwde hij verder. Een brutaal belletje naar de KNVB zorgde ervoor dat er een ingang was om tijden EURO2000 te fotograferen. Totaal onverwachts mocht hij twee wedstrijden langs de lijn zitten. Nu was hij écht op de goede weg!

Toen bleek dat hij er eigenlijk nooit een perskaart voor had mogen krijgen wierp dat hem een stukje terug. Maar zijn droom bleef overeind. Inmiddels werkte hij in een fotospeciaalzaak in Eindhoven. Hier kwamen ook de échte fotografen en zijn verhaal had indruk gemaakt op één van hen. Een zekere Bob zag het zitten in dat manneke die wel durfde en die er écht voor wilde gaan. En zo kwam hij in het wereldje van sportfotografie terecht. Foto’s maken bij PSV, Ajax en Feyenoord. Europacup wedstrijden en nog veel meer. Hij wilde alleen graag een eigen perskaart en dat werd geregeld. Nu zat hij er écht in! Eigenzinnig als hij was ging hij veel, heel veel fotograferen. Portretten van grote voetballers en wedstrijden van Oranje. Het ging goed!

Toen kwam er een grote klap. Door miscommunicatie tussen zijn baas Bob en PSV besloot hij bij een Europese wedstrijd in Monaco zelf foto’s aan PSV te verkopen. Het werd logischerwijs niet in dank afgenomen en van het ene op het andere moment was er geen werk meer. Hij moest opnieuw beginnen. Hij wilde persé het WK voetbal vastleggen. Wie kende hij in dit gekke wereldje? Want de wereld van de sportfotografie is een bijzonder en gek wereldje. Iedereen wil die ene foto. Iedereen wilde de beste zijn! Hij zette door, deed standvastig zijn ding. Ging naar wedstrijden want de perskaart had hij. Goed beeld maken was zijn devies. Want dan zouden ze niet meer om hem heen kunnen. Uiteindelijk zag Cees potentie in hem en hij wilde hem er graag bij hebben. Ook bij de UEFA was hij inmiddels binnen. Niet makkelijk als eenling, maar het was gelukt. Zo konden grote Europese finales en opnieuw een EK voetbal aan zijn portfolio worden toegevoegd. Het volgende WK zou het WK voetbal in Zuid- Afrika zijn. Een bijzonder WK in een bijzonder land. Dit moest zijn WK worden. Op 11 juni 2010 kwam zijn droom uit. In een vol Soccer City stadion in Johannesburg was de opening van een groots toernooi! Hij was erbij! Hij heeft er hard voor moeten knokken, tegenslagen moeten overwinnen. Hij moest geloof houden in zijn droom. En het was gelukt!


Dat jongetje was ik. Ik heb zelf ervaren wat er mogelijk is met een oneindig geloof in mogelijkheden. Wat er mogelijk is als je iets écht wilt!

Had jij als jongetje of meisje ook een droom? Wat heb je ermee gedaan? Ben je ervoor gegaan of heb je gedaan wat de wereld van je verwacht? Kun je jouw droom nog oppakken? Zo ja, beantwoord dan voor jezelf de vragen hierboven en begin vandaag nog om jouw droom uit te laten komen. Overwin de tegenslagen en heb er vertrouwen in! Ga ervoor! Want ook jouw droom kan uitkomen!


Groetjes Nico55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven